Buddy De-Koepel

Waarom een buddy?

Primaire steun

Na de euforische verwelkoming van nieuwe moslims is het onmisbaar om omringd en begeleid te worden op een correcte manier. Geleidelijkheid en op maat een basis opbouwen zijn essentieel, juist omdat de ervaring ons aanleert dat deze opstap belangrijk is naar de verdere ontwikkeling van nieuwe moslims toe.

Goed gevoel met respect voor de eigenheid

Via dit vrijblijvend traject hopen we de nieuwe broeders en zusters bij te staan met de nodige basiskennis. Dit idee werd gekopieerd vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar het systeem langer ingeburgerd is en effectief ook werkt.

Bij De-Koepel/BIC willen we dit ook in Vlaanderen lanceren waarbij elke bekeerling zich thuis voelt in zijn eigen omgeving en sereen vorderingen waar kan maken, zonder enige vorm van druk of stress.

Hoe gaan we te werk?

Na een eerste kennismakingsgesprek komt u in contact met De-Koepel en vervolgens de buddy. Wij luisteren naar uw verhaal en kijken welke voorkennis u hebt, in theorie en praktijk. Op basis hiervan tekenen we een traject hoe in welke termijn voortgang geboekt kan worden.

De essentie blijft vooral de nieuwe moslim te begeleiden tot deze zelfstandig de basiszaken onder de knie heeft: het concept van tawhid (monotheïsme) inzien, het inzicht in de voorbereiding tot het gebed (de spirituele en de fysieke reiniging), de handelingen van het gebed uitvoeren in woord en daad, …

Een buddy in de profetische traditie, sunnah?

Ja, het is een gewoonte van sinds de prille islam! De eerste moslimgemeenschap in Medina bestond uit een soort van buddy-traject, waar moslims werden toegewezen op elkaar in broederschap. Zo ontstond er een sfeer van inclusie en vertrouwen in de gemeenschap en kon men isolement tegengaan en werd het gevoel van uitsluiting geen kans gegeven. Van bij de toetreding tot de islam, over de verwelkoming van inwijkelingen tot zelfs bij de teraardebestelling: moslims werden verenigd en toegewezen op elkaar.

Voor verdere informatie of vragen, aarzel niet en neem contact op: wij zijn er voor u!

 

De-Koepel moskee
Stenenbrug 11
2140 Antwerpen
+32 469 23 46 80 (zusters)
+32 469 23 46 81 (broeders)