Salāt al Eid

In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle. En alle lof komt uitsluitend toe aan Allāh en de zegengebeden en vredeswensen aan de Profeet ﷺ.

In het licht van de sluiting van de moskeeën als gevolg van de COVID-19-crisis en het komende feestgebed (ṣalāt al Eid), wordt de moslim aangemoedigd om het feestgebed thuis met eigen gezin te bidden (of individueel als iemand alleen woont). Er is geen preek (khoeṭbah) nodig.

Het feestgebed is niet hetzelfde als het vrijdaggebed (ṣalāt al joemoeah), omdat vrijdag verschillende voorwaarden en regels heeft. Ondanks de verscheidene opinies van onze nobele geleerden die terug te vinden zijn in de naslagwerken van de plichtenleer (fiqh) volgt De-Koepel de mening dat het feestgebed een gemeenschappelijke verplichting is onder normale omstandigheden, en dat men sterk wordt aangemoedigd om het te bidden.

Hoewel de algemene regel is dat het feestgebed in een grote groep wordt gebeden, is het zelfs onder normale omstandigheden mogelijk dat degene die het feestgebed heeft gemist, het thuis inhaalt.

Gezien onze huidige situatie, raden we iedereen aan om alle aanbevolen handelingen (soenan) van Eid na te komen (de grote rituele wassing (ghoesl), het nemen van een ontbijt, het dragen van je mooiste kleding, het zeggen van de algemene takbīrat na het ochtendgebed enz.) En vervolgens het bidden van een gemeenschappelijk feestgebed thuis met de eigen gezinsleden, met de extra takbīrat van Eid, zonder preek (khoeṭbah).

Ten slotte, sporen we iedereen ook aan om voor een gezellige Eid-sfeer te zorgen bij jong en oud, rekeninghoudend met de maatregelen.

En Allāh, de Verhevene weet het best.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.