Daguitstap Amsterdam vrijwilligsters De-Koepel moskee

Op zaterdag 17 mei 2014 organiseerde De-Koepel voor het 3e jaar op rij een daguitstap voor haar vele vrijwilligsters. Na Oostende (2 jaar geleden) en Parijs (vorig jaar) was de keuze voor dit jaar op Amsterdam gevallen. Op het programma stond een bezoek aan de prachtige Fatih moskee met ontbijt, een wandeling + boottocht door en langs de Amsterdamse grachten en als afsluiter een bezoek aan de Zaanse Schans in Zaandam. Het werd een boeiende dag met een stralende lente zon.

De Fatih moskee gelegen aan de gedempte Rozengracht was tot 1971 een kerk. In 1981 kreeg de Turkse moslimgemeenschap de unieke kans om het gebouw te kopen van de stad Amsterdam en er een moskee van te maken.

Het was de eerste kerk die verkocht werd aan de moslimgemeenschap. Het was een win win situatie voor zowel de stad die van de kosten was verlost voor het onderhoud en voor de moslim gemeenschap die op deze manier het plaatsgebrek kon opvangen.

Aan het binneninterieur werd zo goed als niks veranderd. Enkel de Qibla en de gebedsmat werden geplaatst. Het gebouw was sinds de sluiting in 1971 al ontdaan van alle Christelijke symbolen.

Insha’Allah hebben ze ooit hier in België de durf en de moed om al die leegstaande kerken die de verschillende overheden handen vol geld kosten, te schenken aan de moslimgemeenschappen zodat het nijpend te kort aan gebedsplaatsen kan verholpen worden.

Op zaterdag 22 en 29 juni en 6 juli 2013 organiseerde de zusters van De-Koepel moskee kooklessen met typische Ramadan gerechten.